2020. május 28., csütörtök

Technika 05.28.

Gyalogos közlekedés szabályai

Ki a gyalogos és hol közlekedhet?
Gyalogos az, aki az úton gyalogosan közlekedik. Ha tolod a kerékpárodat, gyalogosnak számítasz. Alapvető szabályként a gyalogosnak a járdán kell közelednie, azonban, ha nincs járda, akkor a leállósávon, útpadkán vagy a kerékpárúton közlekedhet. Ha ezek nincsenek, vagy alkalmatlanok a közlekedésre, akkor a gyalogosok az úttesten is közlekedhetnek. Természetesen gyerekeke esetében ez csak felnőtt kíséretében lehetséges!
  • Ha járda hiányában csak kerékpárúton tudsz közlekedni, akkor igyekezz annak a szélén, menetiránnyal szemben gyalogolni! Így nem zavarod a kerékpárosok haladását. és könnyeben észreveszed a közeledő kerékpárost, ahogy ő is téged.



Jelzőlámpák
A gyalogosok forgalmát kétlencsés jelzőlámpa irányítja. Tilos az átkelés, ha felül az álló gyalogos pirosan világít! Akkor szabad csak átkelned, ha alul a haladó gyalogos zölden világít. Ha a zöld lámpa villogni kezd, akkor már nem szabad elindulnod a túloldalra, azonban, ha átkelés közben kezd villogni, akkor minél hamarabb be kell fejezned az átkelést!
  • Ne feledd, ha nem működik a jelzőlámpa, akkor úgy kell átkelni, ahogy a jelzőlámpa nélküli zebrán tennénk: alaposan körbenézve átkelés előtt!



Gyalogosokra vonatkozó jelzőtáblák
  • A jelzőtábla jelzése alapesetben minden vele szemben közlekedőre vonatkozik.
  • Az úttestre felfestett úgynevezett útburkolati jelek szintén tájékoztatnak, a járművezetők tájékozódását segítik: utasítást, tilalmat, útba igazítást adnak, illetve veszélyre figyelmeztetnek.
  • Gyalogosként azok a kék alapon fehér, illetve kék-fehér-fekete jelzések vonatkoznak rád, amelyeken gyalogost jelző kis ember figurát látsz.



Az átkelés szabályai
  • Ha nincs útkereszteződés, akkor bárhol átmehetsz a legrövidebb irányban, az úttestre merőlegesen, de nem átlósan vagy cikk-cakkban!
  • Mielőtt a járdáról az úttestre lépsz, mindig szét kell nézned, és meg kell győződnöd arról, hogy nem jön jármű, illetve a közlekedő jármű lelassított, megállt, és megadta az elsőbbséget, vagyis biztonságosan átkelhetsz.
  • Ha kétirányú a forgalom, két irányból jöhet jármű, ekkor a járdáról történő lelépés előtt először balra kell nézni, majd jobbra, utána ismét balra, azaz mindkét irányba.
  • Ne feledd, átkeléskor, az átkelésre és a közeledő járműre figyelj! Ne zavard a járművezetőket rohangálással, bizonytalan magatartással, legyen számukra is egyértelmű, hogy szeretnél átkelni a túloldalra! Ebben segít a szemkontaktus is, ha a járművezetőre nézel, és jelzed az átkelési szándékodat, illetve meggyőződsz arról, hogy ő is rád figyel.


A figyelemelterelés veszélyei
A közlekedés során több érzékszervünkre is szükség van. A látásunkra és a hallásunkra is támaszkodnunk kell ahhoz, hogy biztonságban legyünk.

Láthatóság
Az időjárás befolyásolja a közlekedés biztonságát.
  • Esős, csúszós időben a járművek a fékezéskor nehezebben állnak meg, és a gyalogosok is könnyebben megcsúszhatnak.
  • Csapadékos, ködös időben – ahogy sötétedés után is mindig – rosszabbak a látási viszonyok: nehezebben látják egymást a járművezetők és a gyalogosok. Ilyen esetekben csak az óvatosság, az egymásra figyelés és a láthatóság biztosítása adhat védelmet.
  • Mi segít gyalogosként, hogy jól látható légy? Az, ha élénk színű, világos ruhát hordasz, ha fényvisszaverő pántot, fényvisszaverő matricát vagy láthatósági mellényt viselsz.
  • Takarásból kilépés veszélyei
  • Lényeges, hogy olyan helyen kelj át, ahol jól látható vagy, ahol valamilyen nagyobb tárgy, oszlop, álló jármű, esetleg fa nem akadályozza a láthatóságodat, vagyis nem vagy takarásban.
  • Fontos, hogy az ilyen tárgyaktól, növényzettől távolabb menj, ahol már észlelhető vagy a közeledő járművezetők számára. Szintén lényeges, hogy buszmegállóban álló busz mögül vagy előtte ne lépj ki váratlanul, hanem várd meg, amíg elmegy, s csak utána kelj át az úttesten!


Megkülönböztető jelzést használó járművek
Mentő, rendőrautó, tűzoltó
  • Ha gyalogosként ilyen jármű érkezését hallod és látod, akkor még a zebrán is meg kell adni számukra az elsőbbséget, függetlenül attól, hogy esetleg épp zöldet mutat neked a lámpa. Vagyis el kell engedned őket, mielőtt átkelnél az úttesten.


A közösségi közlekedés szabályai
  • Csak álló járműre szállj fel, illetve le, akkor, ha teljesen kinyíltak az ajtók!
  • Addig ne szállj fel, amíg vannak leszállók!
  • Lehetőség szerint ülve utazz, ha nincs ülőhely, akkor mindig kapaszkodj!
  • Ha hátizsákod van, azt vedd le, vagy úgy tartsd, hogy másokat ne zavarjon!
  • Légy előzékeny az idősekkel, kismamákkal, beteg vagy sérült emberekkel szemben: engedd őket előre, add át nekik az ülőhelyedet!
  • Ha telefonálsz, vagy fülhallgatóval zenét hallgatsz, barátaiddal beszélgettek, mindig ügyelj arra, hogy hangoskodással másokat ne zavarj! Járművön soha ne szemetelj!


Házi feladatok (csorbalaszlo1962@gmail.com)
Jelöld meg a gyalogosokat az alábbi képen!


Melyik jelzőtábla hátoldalát látod a képen?

Sorolj fel olyan tevékenységeket, amelyek szerinted veszélyesek lehetnek gyaloglás közben!

Karikázd be az alábbi eszközök közül azokat, amelyek segítenek, hogy gyalogosként rossz látási viszonyok között is jól látható légy!

Mit gondolsz, melyik gyalogos látható jól a vezető számára, és miért?

Nézd meg az alábbi képet! Miért helytelen úgy átkelni, ahogy a fiú szeretne?

Jövő órán egy online Redmenta teszten mutathatjátok be, hogy mit sikerült megjegyezni az elmúlt hetekben. Erre a tesztre majd jegyet is kaptok.
Itt egy gyakorló feladatsor. Ehhez hasonló lesz a teszt is! 
Kattintsatok ide:

Zoom óra 05.28. 13:00 814-607-4553 Jelszó: 100710






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése