2020. március 20., péntek

Ének


2020.03.20. ének 6.a

Kedves Gyerekek!

Biztos kicsit sok volt a múlt órai tananyag, de muszáj haladnunk az opera cselekményével!

Lesz házi feladat is: A füzetbe írt teljes vázlatot ( 2. felvonás tartalmával együtt) le kellene fényképezzétek és el kell küldeni nekem erre az emailcímre: orsolyakingacska@gmail.com
Jegyet kaptok rá, válaszban fogom megírni az eredményt!

Kérném, hogy vasárnap este 20 óráig érkezzenek meg az emailek! Köszönöm!

A mai órán folytatjuk W. A. Mozart: A varázsfuvola című operáját és megismerkedünk a második felvonás tartalmával!

Szükséged lesz a tankönyvedre, a füzetedre és a számítógépedre!

Feladatok:

1.       Folytassuk a vázlatírást a füzetbe:

II. felvonás

Taminónak és Papagenónak nehéz próbákon kell keresztülmenniük, ha bebocsátást kívánnak nyerni a beavatottak közé. Az első próba a hallgatásé. Miközben Pamina alszik, a gonosz Monostatos csókot próbál lopni tőle, de megjelenik az Éj királynője, elkergeti, majd egy tőrt ad leányának, és azt követeli tőle, ölje meg Sarastrót. Monostatos, aki mindent hallott, zsarolni próbálja Paminát, amikor belép Sarastro. Tud a királynő terveiről, de nem akar bosszút állni rajta, mert a testvériség tagjait a szeretet köteléke fűzi össze.
Papageno egy pillantást vethet kijelölt párjára, Papagenára, de figyelmeztetik, hogy ha kudarcot vall a próbákon, soha nem lehet az övé. Az utolsó, legnehezebb próba következik, Paminát elviszik Taminóhoz, és a varázsfuvola segítségével együtt kelnek át a tűzön és a vízen. Papageno végül mégis elnyeri Papagena kezét, noha az első próbával járó csöndet sem sikerült soha megtartania. Hiába támad rá az Éj királynője, a három udvarhölgy és Monostatos Sarastro birodalmára, nagy mennydörgés közepette a mélybe süllyednek, a többiek pedig boldogan ünneplik a Fény győzelmét a Sötétség felett.

2.       Olvassátok el a Tk. 168-171.oldalán levő ismertetőt a második felvonásról és tanulmányozzátok a mellékelt kottákat is!

Fontosabb áriák, amiket hallgassatok meg:

-          Sarastro F-dúr áriája:


-          Az Éj királynőjének bosszúáriája:

               https://www.youtube.com/watch?v=h9IXgb0ZG9I

3.       Folytassátok a Halász Judit féle feldolgozást 25:07-től és hallgassátok végig az opera ismertetését, tartalmát, főbb áriáit, stb!

(még az első felvonástól folytatjuk a mesét ebben a linkben)


Köszönöm a munkátokat!

Szeretettel:
Orsi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése