2020. március 20., péntek

Magyar irodalom Ági néni 03.20.


Irodalom 6.a-b. 03.20.


Először is köszönöm azoknak a munkáját, akik küldtek leckét. Természetesen ezeket értékelem, három elküldött lecke után lehet ötöst kapni annak, aki a határidőket betartva tisztességesen megcsinálja.

Ma a Toldi 9. énekével ismerkedünk meg. Nem tudom nektek én felolvasni és közben magyarázni, most mást kell kitalálnunk. Hallgassátok meg az éneket a kijelölt linken, közben kövessétek a szemetekkel a könyvben. Mondani sem kell, mi az első feladat: Mf. 41/1. feladat

Tehát hallgassátok!

Szebben olvasta, mint én, ugye?

Röviden összefoglalom nektek, hogy biztos ugyanazt értsük mindannyian.
Éjszaka Pest magas házai között bolyongott Miklós a holdfényben, majd egy padra leülve bánatosan nézte az utcán járkáló embereket. Amíg azon búsult, hogy semmi pénze és már 4 napja nem evett rendes ételt, csak amit talált útközben (gombát), hirtelen nagy zajra lett figyelmes. Egy bika kiszabadult a vágóhídról és a hentes legények próbálták kötéllel befogni, még hat hatalmas kutyát is ráuszítottak, de ezeket a dühöngő bika lerázta magáról. A megvadult állat, miután a kutyákkal végzett, egyenesen az utcán lévő emberek felé rohant. Miklós az utca közepén állva nyugodtan várta a bikát, az emberek ordítoztak körülötte. A felé rohanó állatot a szarvainál megfogta, visszavonszolta a vágóhídra, ahol a mészárosok lekötözték. A mészárosok azonban nem hálálták meg Toldi segítségét, hanem elzavarták a vágóhíd elől, hogy ne ott pihenjen és egy darab májat hajintottak neki. Miklós egyedül baktatott az utcán, közben a gondolatai csapongtak: gondolt az anyjára, az özvegyre, a cseh bajnokra. Eszébe jutott, hogy páncél nélkül nem tud kiállni ellene, az özvegy fiainak meg volt felszerelése, ezért visszament a temetőbe, hogy ha még ott van a nő, elkérje tőle. De nem találta  meg az asszonyt, elvesztve minden reményét ott aludt a temetőben.

Vegyétek elő a füzetet!

Kerüljön bele a következő, ha valaki nem tud szépen írni, nehezen megy, és ezt ki tudja valahogy nyomtatni, nyugodtan beragaszthatja.

9. ének

Bikakaland – 4. erőpróba
-          5. sértés: mészároslegények kutyának való étellel hálálják meg a segítséget
-          idő: este, éjjel

Összehasonlítás: farkaskaland – önvédelemből harcol és magányosan küzd
                               bikakaland – másokért harcol és vannak nézők

Külön házit most nem adok, de a füzetmunkáról várom a képeket szombat estig.

JÓ munkát mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése